Правильне харчування - життєво важлива річ.В
повсякденному раціоні мають бути основні
компоненти:
білки,
жири
і
вуглеводи.
Білки
– це будівельний матеріал організму.
Наші м’язи, шкіра, волосся, нігті
складаються, головним чином, із них. У
білках є 8 незамінимих амінокислот –
вони не виробляються в організмі і він
повинен отримувати їх з продуктів.
Найбільш цінними є ті білки, які краще
засвоюються. Такі містяться в м’ясі:
білки яловичини
і курятини
засвоюються на 80-96%.
Велика кількість білка міститься в
курячому
м’ясі і яловичині.
В
житньому і пшеничному хлібі
– до 10г білків, а ось в молоці
їх
досить мало – до 5 г.
Жири
служать, джерелом енергії, допомагають
організму засвоювати деякі вітаміни.
Любителі свинини отримують з 100г продукту
понад 40 грамів жиру, а тим, кому більше
подобається яловичина і м’ясо курей,
– від 10 до 19 грамів. З
жирами слід бути обережними,
адже
надмірне їх вживання має небезпечні
наслідки. Якщо в харчуванні переважає
жирне
свиняче м’ясо,
збільшується небезпека розвитку
атеросклерозу, жовчно камінної
хвороби, порушуються функції печінки.
А
ті, кому більш до вподоби куряче
філе,
не ризикують здоров’ям.
Вуглеводи
є найбільш важливим джерелом енергії.
Вони
потрібні для роботи мозку, сприяють
очищенню організму. Найбільш популярні
джерела вуглеводів – хліб
і молоко.
Якщо
в щоденному меню підтримується нормальне
співвідношення білків,
жирів
і вуглеводів (1:1:4), то всі системи організму
будуть працювати точно і злагоджено,
як годинник.
Для
забезпечення нормальної життєдіяльності
організму необхідно дотримуватися
наступних принципів здорового харчування:
не
переїдати; в раціоні повинні бути всі
необхідні організму речовини; харчуватися
регулярно з ретельним пережовуванням
їжі.

Існує
піраміда правильного харчування, яка
відображає, які продукти можна і потрібно
вживати у великій кількості, і ті
продукти, перед вживаннях яких слід
добре подумати.
Немає коментарів:
Дописати коментар